نرخ کفایت سرمایه بانکها در وضعیت بحرانی / آژیر خطر در شبکه بانکی به صدا درآمد
به گزارش ایماخبر، شاخصهای زیادی برای تحلیل وضعیت بانکها وجود دارد. اما اگر بخواهیم مقاومت بانکها در برابر مخاطراتی مثل ورشکستگی و ناتوانی در انجام تعهدات را اندازهگیری کنیم، احتمالا نرخ کفایت سرمایه بانکها، مناسبترین شاخص است. با توجه به اینکه طبق آمار، بخش عمده شبکه بانکی ایران زیانده است، بسیاری از بانکها در خطر ورشکستگی قرار دارند. با این وجود، وضعیت وخیم نرخ کفایت سرمایه بانکها، نگرانیهای را از آینده شبکه بانکی افزایش داده است.
نسب کفایت سرمایه بانک چیست؟
نرخ کفایت سرمایه بانکها، نخستین بار در سال ۱۹۸۸ و در کمیته نظارت بر بانکداری بازل (کمیته بال) به دنیا معرفی شد. این شاخص حاصل تقسیم سرمایه پایه به مجموع داراییهای موزون شده بر حسب ریسک است. به عبارت دیگر، نسبت کفایت سرمایه نشان میدهد که یک بانک تا چه اندازه میتواند ریسکهای موجود را به وسیله سرمایه خود پوشش دهد.
بر اساس استانداردهای کمیته بال، حداقل نسبت کفایت سرمایه برای بانکها و موسسات اعتباری، معادل ۱۲درصد تعیین شده است. با این وجود بانک مرکزی ایران حداقل این شاخص برای شبکه بانکی ایران را ۸درصد تعیین کرده است. اما بررسی صورتهای مالی بانکها نشان میدهد که این ارفاق بانک مرکزی نیز کافی نبوده و وضعیت کفایت سرمایه بخش عمده شبکه بانکی ایران با فاصله بسیار زیادی با استانداردها دارد.
آژیر خطر در شبکه بانکی
بررسی صورتهای مالی ۱۹ بانک حاضر در بورس که صورتهای مالی آنها در سایت کدال منتشر میشود، نشان میدهد که در سال ۱۴۰۰، تنها ۶ بانک نرخ کفایت سرمایه بالاتر از هشت درصد را ثبت کردند. از سوی دیگر، هفت بانک سال گذشته را با نرخ کفایت سرمایه منفی به پایان رساندند.
جدول زیر، نرخ کفایت سرمایه این ۱۹ بانک را در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نشان میدهد.
برچسب ها :بانک مرکزی ، بانک و بیمه ، کفایت سرمایه بانک ها ، نظام بانکی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰